Német adóvisszaigénylés menete

A német adóbevallás a laikusok számára bonyolult „Einkommensteuererklärung”-hoz kapcsolódó formanyomtatványokon történik. Számos kiegészítő mellékletet szükséges benyújtani. Szerepeltetni kell a levont járulékokat az adót és a kedvezményeket is.

A bevallás elkészítéséhez mindenképpen szükség van az „éves összesített bérigazolásra” (Lohnsteuerbescheinigung für 2020) ez egy táblázatos igazolás és az adóévet követően, vagy a német munkaviszony megszűnését követően adja ki a munkáltató. Ha nem áll rendelkezésre irodánk segítséget nyújt ennek beszerzésében is.

A bevallás mellékletét képezi az (EU/EWR) igazolás, melyet a magyar adóhivatal tehát a NAV állít ki, házastársak esetén egy dokumentumon szerepeltetik a Magyarországon adóköteles jövedelmeket. Irodánk az EU/EWR igazolás beszerzését és a magyar adóbevallás elkészítését is vállalja, így nem kell több alkalommal is várakozni a különböző hivatalokban.

A visszajáró összeg mértéke nagymértékben függ az év során levont adóelőlegtől, illetve a kedvezményektől, tehát önmagában a bruttó bér ismeretében nem lehet megmondani a visszajáró összeg nagyságát.

A német adóhivatal ügyintézési ideje tág intervallumon belül mozog, akár 6 hónap is eltelhet a bevallás benyújtása és a határozat elkészítése között, tehát előfordulhat hogy fél évet is várni kell a német adó-visszatérítés megérkezésére.

Irodánk komplex szolgáltatást nyújt, így a magyar bevallás, NAV igazolás kikérés, német bevallás és a kapcsolódó esetleges hiánypótlás vagy kiegészítés kéréssel kapcsolatos ügyintézés is egy kézben van a folyamat lezárásáig!

Vegye fel velünk a kapcsolatotKeressen meg minket és hamarosan válaszolunk kérdéseire.