Német adózásról

Németországban az év során különböző adókategóriákba sorolják az adózókat. Ennek megfelelően különböző mértékű adóelőleget vonnak le. Ez azt jelenti, hogy egy egyedülálló személy például több adót fizet, mint egy házasságban élő.

A gyakorlatban az adóelőleg megállapítása során általában magasabb adókategóriában szerepel a munkavállaló, így tulajdonképpen év közben kevesebb fizetést kap. Az adóbevallás elkészítésekor viszont lehetősége van a „túlvont” adó visszaigénylésére a német államtól.

A visszaigényelhető összeg mértékét befolyásolják a különböző kedvezmények is, útiköltség, munkaruha, lakás bérleti díj, gyerekkedvezmény és sok egyéb. A kedvezményekre való jogosultságot alá kell támasztani megfelelő igazolásokkal, különösen az útiköltség esetén vizsgálják a feltételek meglétét.

A magyar bevalláshoz képest jelentő eltérés, hogy a házaspároknak közös adóbevallást kell benyújtaniuk – ezt nevezik családi adózásnak - ugyanakkor kedvezőbb adózási kategóriába kerülnek mint az egyedülállók.

A magyar jövedelmet is igazolni kell, erre szolgál az „EU/EWR” igazolás, melyet a NAV állít ki.

Irodánknál a komplett ügyintézés magában foglalja a magyar és a német adóbevallás elkészítését illetve a NAV igazolás kikérését valamint a postázást is az illetékes német adóhivatal felé.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKeressen meg minket és hamarosan válaszolunk kérdéseire.