Kell-e a házastárs/élettárs részére is E9-es igazolást kérni az osztrák adóbevalláshoz?

2021-01-26 13:16:46

Ausztriában bizonyos esetekben a párunk jövedelme is befolyásolhatja az adó-visszaigénylés összegét. Ilyenkor be kell szereznünk a NAV-tól az E9-es igazolást a házastárs/élettárs részére is.

Amennyiben az adóév során több, mint 7 hónapon keresztül kaptunk osztrák családi pótlékot, és ezen időszakon belül minimum 6 hónapig házasságban/bejegyzett élettársi kapcsolatban éltünk szükséges lesz a másik fél részről is jövedelemigazolásra. Ha ugyanis a partner jövedelme az év során 6.000 Euro alatt volt, jogosultak leszünk az “Egyedül keresők adókedvezményére” (Aleinverdienerabsetzbetrag).

A kedvezmény igénybevétele esetén egy gyermek után 494 Euro-val kettő gyermek után pedig 669 Euróval csökkenhet az adóalap. Az adókedvezmény összege a harmadik és további gyermekek esetén 220 Euróval növekszik.

Tehát, ha nem volt olyan gyermek aki után családi pótlékot kaptunk az adóév során Ausztriából, felesleges a házas-/élettárs részére kikérnünk (időt és pénzt áldozva) a NAV igazolást az osztrák adó-visszaigényléshez, mert nem fogja befolyásolni a visszajáró összeget.

A családi pótlékra való jogosultság viszont más kedvezmények kapcsán is érdekes lehet. Ilyen például a gyermekek után járó adó-alap csökkentő összeg (Kinderfreibetrag) melyet az osztrák bevallás megfelelő mellékletének kitöltésével kell kérelmezni. Ha helyesen járunk el, akár évi 440 Euro adóalap csökkenést is elérhetünk.

Ha Ön is azt szeretné, hogy minden kedvezmény érvényesítve legyen osztrák adóbevallásában, keressen elérhetőségeimen, hogy időpontot tudjunk egyeztetni a személyes elbeszélgetésre Nagykanizsán vagy Zalakaroson. Amennyiben külföldön tartózkodik javaslom az online kapcsolatfelvételt, akár e-mailen, vagy a közösségi médián keresztül.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKeressen meg minket és hamarosan válaszolunk kérdéseire.